Scara Beaufort

Scara Beaufort este o scara empirica pentru descrierea vitezei vantului bazata pe aspectul observat al marii. Denumirea sa completa este Scara Beaufort a fortei vantului (engleza Beaufort wind force scale).

Viteza vantului poate fi masurata precis cu un anemometru si exprimata in metri pe secunda, kilometri pe ora sau noduri. Era insa utila o estimare a vitezei vantului doar printr-o singura observatie a efectelor vantului asupra marii. in acest scop, in 1805 amiralul Francis Beaufort (1774-1857) a elaborat o scara destul de precisa pentru aprecierea vitezei vantului, scara care a permis o mai buna informare in marina. Ulterior s-au adaugat si caracterizarile pentru a se putea estima forta vantului pe sol.

Scara are 12 grade Beaufort. Estimarea gradului privind forta vantului se face pentru media vitezei vantului pe o durata de 10 minute, iar viteza vantului se masoara la inaltimea de 10 metri. in acest sens, estimarea vitezei rafalelor de vant pe scara Beaufort este improprie. Simbolul unitatii pe scara Beaufort este "bf".

Formula prin care se poate calcula gradul Beaufort in functie de viteza vantului v, exprimata in km/h este:
Beaufort Formula
Rezultatul se rotunjeste la intregul cel mai apropiat. Aceasta formula se aplica pana la viteze ale vantului de pana la 118 km/h, peste care fiind lipsita de sens.

Sursa: Wikipedia